Informatie

De eerste keer dat er een congres gehouden wordt over het Transcultureel Systemisch Werk!
Een andere benadering van multiculturaliteit en integratie.De organisatoren zien dit congres als zeer belangrijk voor mensen die te maken hebben met allerlei vormen van migratie. Binnen hun eigen leven en als professional. 

Voor mensen die opgeleid zijn of worden in het systemisch werken met opstellingen zien we het belang vanwege de geringe onderwijstijd die hier aan besteed wordt binnen de instituten en de steeds grotere stroom aan vragen die te maken hebben met migratie. 

De stap nemen te migreren is een enorme stap. De beweging thuis te zijn is gigantisch.


Dit congres is uniek omdat er niet enkel aandacht besteed wordt aan de discussie over migratie, maar er wordt gekeken naar het dynamische standpunt dat jij als deelnemer aan het congres en binnen de samenleving inneemt.

Met welke belangen ben jij verbonden?
Welke gehechtheid met betrekking tot dit onderwerp laat je in de praktijk zien?

Bijzonder, omdat het iets toont wat iedereen wel ervaart, maar niet in kaart werd gebracht, zodat het ongrijpbare materie had kunnen blijven voor de meesten van ons.

Met de instrumenten van het systemisch werken kunnen we dit op verschillende manieren tonen en laten ervaren.Geboortegrond


Er is plaats voor de zoektocht naar een constructieve verbondenheid en het ontwikkelen van een taal en handelingen die de afstand kunnen overbruggen.

De overgang van het leven binnen de ene structuur naar een andere structuur en cultuur heeft gevolgen voor de context en voor een nieuwe beleving van het bestaan. 

Het fundamentele belang van de geboortegrond van degenen die zich verplaatsten (en de generaties na hen) en van degenen die de verplaatsten ontvangen (en de generaties na hen) is van groot belang voor allen. De overeenkomst: we hebben allemaal geboortegrond en veelal zijn we zeer loyaal aan de geboortegrond van onze ouders. Dit raakt ons allemaal. Toch bestaan er essentiële ingrediënten in deze overeenkomst die het wel of niet succesvol lukken van het samenleven op dezelfde grond, inclusief de grond waar de voorouders begraven zijn, kunnen bewerkstelligen. Tijdens het congres zullen we het belang van een geboortegrond behandelen en laten ervaren.

"Tanah ajer koe" poëtisch vertaald uit het Indisch:

"Het vruchtwater van mijn moeder is hier gebroken. De aarde heeft mijn vruchtwater gedronken. Ik kan hier niet weg."

Het is een kwetsbaar onderwerp. Er heerst nog onbekendheid met een goede manier van gezamenlijk en praktisch onderzoek. Dit geeft angst voor het exploreren van de verschillen en de overeenkomsten tussen mensen.

De angst voor racisme en discriminatie laat velen terugdeinzen in hun eigen 'bastions'.

De mogelijkheid om te zien welke dynamieken de basis zijn van ons handelen en te zien waar en hoe we kunnen 'verzoenen', geeft wellicht perspectief tot het opnieuw verbinden en samen-leven vanuit samenwerking. Transcultureel Systemisch Werk.We beogen dat de ontmoetingen die deze dag zullen plaatsvinden een diepgaande werking 
hebben op de gevoelslaag van alle betrokkenen.

Organisatie:

  • Hans van den Berg (De Verheldering)
  • Hilbrand Westra (Alfa Omnia)
  • Roos Fikenscher

Deelnemers aan het programma:

  • Rashid Novaire Kraan, verhalenverteller en schrijver https://www.degeus.nl/auteur/rashid-novaire/.
  • Quinsy Gario, woordvoerder in de 'zwartepietendiscussie' over pijn en onverwerkt verleden. Zie PDF.
  • Gérard Roseval en Rick van Zijp ondersteunen de workshop over het werken met organisaties.
  • Met enkele anderen zijn we in onderhandeling.

Muzikale omlijsting

  • Arnold Veeman: prachtige muziek en Groningse teksten bij een Surinaamse achtergrond. Maak alvast kennis via de link: https://www.arnoldveeman.com/.


De congressen van de Verheldering geven de huidige en eerstvolgende ontwikkelingen een podium.